Приказ основних података о документу

dc.creatorIgnjatov, Maja
dc.creatorŠević, Milan
dc.creatorGašić, Katarina
dc.creatorJovičić, Dušica
dc.creatorNikolić, Zorica
dc.creatorMilošević, Dragana
dc.creatorObradović, Aleksa
dc.date.accessioned2023-09-26T18:04:57Z
dc.date.available2023-09-26T18:04:57Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn1821-3944
dc.identifier.urihttps://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/1135
dc.description.abstractPrema najnovijoj sistematici bakterioznu pegavost paprike i paradajzaprouzrokuju vrste Xanthomonas kompleksa: Xanthomonas euvesicatoria, Xanthomonas vesicatoria, Xanthomonas perforans i Xanthomonas gardneri. Do sada je u svetu opisano 11 fizioloških rasa bakterije Xanthomonas euvesicatoria, od kojih je u našoj zemlji prisutno četiri (P1, P3, P7, P8), a rasa P8 je najzastupljenija. Cilj ovog rada bio je proučavanje osetljivosti 11 odabranih genotipovapaprike: HS-2, Amfora, Plamena, Anita, Novosađanka, Palanačka babura, Palanačko čudo, Slonovo uvo, Brillant F1, Bihar F1 i Boni, prema rasi 8 X. euvesicatoria. Kao osetljiva prema svim rasama patogena korišćena je sorta Early Calwonder (ECW), a kao nosilac gena otpornosti Bs2 prema genu avirulentnosti patogena (avrBs2) njena izogena linija ECW-20. Izvedena su dva ogleda, a za veštačku inokulaciju biljaka paprike pripremljene su suspenzije bakterija koncentracije 106 cfu/ml i 108 cfu/ml soja X. euvesicatoria (RKFB 263), rase P8. Veštačka inokulacija biljaka paprike izvedena je u stadijumu šest potpuno razvijenih listova, metodom potapanja biljaka. Ogledi su postavljeni po potpuno slučajnom blok rasporedu u četiri ponavljanja sa po pet biljaka u svakom ponavljanju. Intenzitet zaraze ocenjen je po Horsfall - Barratt (HB) skali 7 i 14 dana nakon inokulacije. Proučavani genotipovi paprike ispoljili su različit stepen osetljivosti prema bakteriji X. euvesicatoria. Nakon ocena intenziteta zaraze u oba ogleda izdvojile su se statistički značajno različite grupe. Samo je hibrid Bihar F1 ispoljio određeni stepen otpornosti prema bakteriji, dok su svi ostali proučavani genotipovi pokazali viši ili niži stepen osetljivosti u odnosu na kontrolne sorte. Obzirom da se većina proučavanih genotipova pokazala kao osetljiva prema prouzrokovaču bakteriozne pegavosti, kao i da postoji izolovan gen otpornosti prema najzastupljenijoj rasi patogena u nas, njegov transfer u komercijalne sorte paprike bio bi značajan doprinos kontroli ovog ekonomski važnog oboljenja.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherInstitut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sadsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31030/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46008/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceRatarstvo i povrtarstvosr
dc.subjectfiziološke rasesr
dc.subjectotpornostsr
dc.subjectpaprikasr
dc.subjectXanthomonas euvesicatoriasr
dc.titleProučavanje osetljivosti odabranih genotipova paprike prema prouzrokovaču bakteriozne pegavostsr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage182
dc.citation.issue2
dc.citation.spage177
dc.citation.volume49
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.doi10.5937/ratpov49-1769
dc.identifier.fulltexthttp://plantarum.izbis.bg.ac.rs/bitstream/id/3568/bitstream_3568.pdf


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу