PRODUKTIVNA SVOJSTVA HELJDE I UTICAJ SKLADIŠTENJA NA FUNKCIONALNO STANJE ZRNA
Аутори
Rakić, RadojicaJanković, Snežana
Rakić, Sveto
Simić, Divna
Pisinov, Boris
Tabaković, Marijenka
Kulić, Gordana
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Za procenu promene kvaliteta uskladištenog zrna heljde, primenjen je tretman veštačkog
starenja u cilju ubrzavanja tih procesa. Ispitivana su biološka, fizička i hemijska svojstva zrna. Za
ovu studiju, poljski ogled je postavljen u Topoli na zemljištu tipa smonica, po slučajnom blok sistemu
u tri ponavljanja, sa veličinom parcela 120m2 tokom proizvodne 2022. godine. Ovu godinu
obeležili su nepovoljni uslovi za proizvodnju heljde što je uticalo na prosečan prinos koji je iznosio
1,86 t ha-1. Nakon tri meseca skladištenja, klijavost zrna je smanjena za 6,6%, masa 1000 zrna
za 0,81%, dužina zrna za 0,37%, širina za 0,22% i debljina za 0,59%. Ispitani parametri hemijskih
svojstava su sniženi tokom skladištenja, sa izuzetkom sadržaja pepela, čija je vrednost povećana
za oko 30%. Sadržaj vlage je smanjen sa 10,21% na 9,09%, proteina sa 12,1 na 11,46%, a lipida sa
3,09 na 2,78%. Vrednost pH se smanjila sa 6,74 na 6,63, a ukupna alkoholna kiselost sa 1,35 na
1,18. Rezultati ovih istr...aživanja mogu biti od koristiti opemenjivačima u procesu razvoja novih,
poboljšanih sorti heljde, kao i prerađivačima koji za svoje proizvode koriste ovu sirovinu.
Кључне речи:
heljda / skladištenje / prinos zrna / funkcionalna svojstva / kvalitetИзвор:
SELEKCIJA I SEMENARSTVO, 2023, 29, 2, 1-8Издавач:
- Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200010 (Институт за заштиту биља и животну средину, Београд) (RS-MESTD-inst-2020-200010)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200116 (Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет) (RS-MESTD-inst-2020-200116)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200045 (Институт за примену науке у пољопривреди, Београд) (RS-MESTD-inst-2020-200045)
Институција/група
IZBISTY - JOUR AU - Rakić, Radojica AU - Janković, Snežana AU - Rakić, Sveto AU - Simić, Divna AU - Pisinov, Boris AU - Tabaković, Marijenka AU - Kulić, Gordana PY - 2023 UR - https://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/1221 AB - Za procenu promene kvaliteta uskladištenog zrna heljde, primenjen je tretman veštačkog starenja u cilju ubrzavanja tih procesa. Ispitivana su biološka, fizička i hemijska svojstva zrna. Za ovu studiju, poljski ogled je postavljen u Topoli na zemljištu tipa smonica, po slučajnom blok sistemu u tri ponavljanja, sa veličinom parcela 120m2 tokom proizvodne 2022. godine. Ovu godinu obeležili su nepovoljni uslovi za proizvodnju heljde što je uticalo na prosečan prinos koji je iznosio 1,86 t ha-1. Nakon tri meseca skladištenja, klijavost zrna je smanjena za 6,6%, masa 1000 zrna za 0,81%, dužina zrna za 0,37%, širina za 0,22% i debljina za 0,59%. Ispitani parametri hemijskih svojstava su sniženi tokom skladištenja, sa izuzetkom sadržaja pepela, čija je vrednost povećana za oko 30%. Sadržaj vlage je smanjen sa 10,21% na 9,09%, proteina sa 12,1 na 11,46%, a lipida sa 3,09 na 2,78%. Vrednost pH se smanjila sa 6,74 na 6,63, a ukupna alkoholna kiselost sa 1,35 na 1,18. Rezultati ovih istraživanja mogu biti od koristiti opemenjivačima u procesu razvoja novih, poboljšanih sorti heljde, kao i prerađivačima koji za svoje proizvode koriste ovu sirovinu. PB - Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd T2 - SELEKCIJA I SEMENARSTVO T1 - PRODUKTIVNA SVOJSTVA HELJDE I UTICAJ SKLADIŠTENJA NA FUNKCIONALNO STANJE ZRNA EP - 8 IS - 2 SP - 1 VL - 29 DO - 10.5937/SelSem2302001R ER -
@article{ author = "Rakić, Radojica and Janković, Snežana and Rakić, Sveto and Simić, Divna and Pisinov, Boris and Tabaković, Marijenka and Kulić, Gordana", year = "2023", abstract = "Za procenu promene kvaliteta uskladištenog zrna heljde, primenjen je tretman veštačkog starenja u cilju ubrzavanja tih procesa. Ispitivana su biološka, fizička i hemijska svojstva zrna. Za ovu studiju, poljski ogled je postavljen u Topoli na zemljištu tipa smonica, po slučajnom blok sistemu u tri ponavljanja, sa veličinom parcela 120m2 tokom proizvodne 2022. godine. Ovu godinu obeležili su nepovoljni uslovi za proizvodnju heljde što je uticalo na prosečan prinos koji je iznosio 1,86 t ha-1. Nakon tri meseca skladištenja, klijavost zrna je smanjena za 6,6%, masa 1000 zrna za 0,81%, dužina zrna za 0,37%, širina za 0,22% i debljina za 0,59%. Ispitani parametri hemijskih svojstava su sniženi tokom skladištenja, sa izuzetkom sadržaja pepela, čija je vrednost povećana za oko 30%. Sadržaj vlage je smanjen sa 10,21% na 9,09%, proteina sa 12,1 na 11,46%, a lipida sa 3,09 na 2,78%. Vrednost pH se smanjila sa 6,74 na 6,63, a ukupna alkoholna kiselost sa 1,35 na 1,18. Rezultati ovih istraživanja mogu biti od koristiti opemenjivačima u procesu razvoja novih, poboljšanih sorti heljde, kao i prerađivačima koji za svoje proizvode koriste ovu sirovinu.", publisher = "Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd", journal = "SELEKCIJA I SEMENARSTVO", title = "PRODUKTIVNA SVOJSTVA HELJDE I UTICAJ SKLADIŠTENJA NA FUNKCIONALNO STANJE ZRNA", pages = "8-1", number = "2", volume = "29", doi = "10.5937/SelSem2302001R" }
Rakić, R., Janković, S., Rakić, S., Simić, D., Pisinov, B., Tabaković, M.,& Kulić, G.. (2023). PRODUKTIVNA SVOJSTVA HELJDE I UTICAJ SKLADIŠTENJA NA FUNKCIONALNO STANJE ZRNA. in SELEKCIJA I SEMENARSTVO Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd., 29(2), 1-8. https://doi.org/10.5937/SelSem2302001R
Rakić R, Janković S, Rakić S, Simić D, Pisinov B, Tabaković M, Kulić G. PRODUKTIVNA SVOJSTVA HELJDE I UTICAJ SKLADIŠTENJA NA FUNKCIONALNO STANJE ZRNA. in SELEKCIJA I SEMENARSTVO. 2023;29(2):1-8. doi:10.5937/SelSem2302001R .
Rakić, Radojica, Janković, Snežana, Rakić, Sveto, Simić, Divna, Pisinov, Boris, Tabaković, Marijenka, Kulić, Gordana, "PRODUKTIVNA SVOJSTVA HELJDE I UTICAJ SKLADIŠTENJA NA FUNKCIONALNO STANJE ZRNA" in SELEKCIJA I SEMENARSTVO, 29, no. 2 (2023):1-8, https://doi.org/10.5937/SelSem2302001R . .