Blagojević, Nevena

Link to this page

Authority KeyName Variants
11dffff0-0e0d-44d7-8993-c3495784ec90
  • Blagojević, Nevena (1)
Projects

Author's Bibliography

KARAKTERIZACIJA BAKTERIOFAGA SPECIFIČNIH PREMA Acidovorax citrulli – PROUZROKOVAČU MRLJAVOSTI PLODA LUBENICE

Gašić, Katarina; Obradović, Mina; Blagojević, Nevena; Obradović, Aleksa

(Društvo za zaštitu bilja, 2021)

TY  - CONF
AU  - Gašić, Katarina
AU  - Obradović, Mina
AU  - Blagojević, Nevena
AU  - Obradović, Aleksa
PY  - 2021
UR  - https://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/1279
AB  - Acidovorax citrulli, prouzrokovač mrljavosti plodova lubenice i dinje jedna je od
najdestruktivnijih bakterioza ovih biljaka u svetu. Patogen je detektovan u Srbiji 2014. godine,
kada je izazvao ogromne štete proizvodnji lubenice. Usled nedostatka efikasnih baktericida za
suzbijanje ovog patogena, nameće se potreba pronalaženja alternativnih rešenja. Stoga je
proučeno prisustvo bakteriofaga, prirodnih neprijatelja Acidovorax citrulli i izvršena njihova
izolacija i karakterizacija.
Tokom 2014. godine izolovano je dvanaest sojeva faga iz rizosfere obolelih biljaka
lubenice, kako i iz listova lubenice sa simptomima bakteriozne mrljavosti. Karakterizacija
sojeva izvršena je na osnovu spektra domaćina virusa, morfoloških odlika plakova i virusnih
čestica, termalne tačke inaktivacije, parametara umnožavanja faga, kao i RFLP analize.
Rezultati istraživanja pokazali su da svi sojevi faga liziraju 30 od ukupno 32 testirana
soja A. citrulli izolovana u Srbiji. Fagi su ispoljili vosoku specifičnost prema vrsti i nisu lizirali
ostale testirane vrste patogenih i saprofitnih bakterija. Svi sojevi formirali su prozračne
plakove, prečnika 2 mm, nakon 24 h inkubacije. Pomoću transmisionog elektronskog
mikrosopa, utvrđeno je da fagi pripadaju redu Caudovirales, familiji Siphoviridae. Tokom 20
min 90% faga se adsorbuje na površinu bakterijske ćelije, dok se po jednoj inficiranoj ćeliji
oslobodi prosečno 74 ± 5 čestice virusa. Termalna tačka inaktivacije faga iznosila je 66 ili
67ºC. Fagi su ispoljili osetljivost prema hloroformu, bili su stablini pri pH 5-9, ali inaktivirani
nakon 5-10 min izloženosti UV svetlu. RFLP analizom, korišćenjem EcoRI, BsmI and BamHI
enzima nisu utvrđene genetičke razlike među proučavanim sojevima faga.
Ova istraživanja stvaraju osnovu za dalji razvoj inovativnih metoda za kontrolu
bakteriozne mrljavosti lubenice primenom prirodnih mehanizama zaštite.
PB  - Društvo za zaštitu bilja
C3  - XVI Savetovanje o zaštiti bilja, 22-25. februar 2021., Zlatibor
T1  - KARAKTERIZACIJA BAKTERIOFAGA SPECIFIČNIH PREMA Acidovorax citrulli – PROUZROKOVAČU MRLJAVOSTI PLODA LUBENICE
IS  - 17
ER  - 
@conference{
author = "Gašić, Katarina and Obradović, Mina and Blagojević, Nevena and Obradović, Aleksa",
year = "2021",
abstract = "Acidovorax citrulli, prouzrokovač mrljavosti plodova lubenice i dinje jedna je od
najdestruktivnijih bakterioza ovih biljaka u svetu. Patogen je detektovan u Srbiji 2014. godine,
kada je izazvao ogromne štete proizvodnji lubenice. Usled nedostatka efikasnih baktericida za
suzbijanje ovog patogena, nameće se potreba pronalaženja alternativnih rešenja. Stoga je
proučeno prisustvo bakteriofaga, prirodnih neprijatelja Acidovorax citrulli i izvršena njihova
izolacija i karakterizacija.
Tokom 2014. godine izolovano je dvanaest sojeva faga iz rizosfere obolelih biljaka
lubenice, kako i iz listova lubenice sa simptomima bakteriozne mrljavosti. Karakterizacija
sojeva izvršena je na osnovu spektra domaćina virusa, morfoloških odlika plakova i virusnih
čestica, termalne tačke inaktivacije, parametara umnožavanja faga, kao i RFLP analize.
Rezultati istraživanja pokazali su da svi sojevi faga liziraju 30 od ukupno 32 testirana
soja A. citrulli izolovana u Srbiji. Fagi su ispoljili vosoku specifičnost prema vrsti i nisu lizirali
ostale testirane vrste patogenih i saprofitnih bakterija. Svi sojevi formirali su prozračne
plakove, prečnika 2 mm, nakon 24 h inkubacije. Pomoću transmisionog elektronskog
mikrosopa, utvrđeno je da fagi pripadaju redu Caudovirales, familiji Siphoviridae. Tokom 20
min 90% faga se adsorbuje na površinu bakterijske ćelije, dok se po jednoj inficiranoj ćeliji
oslobodi prosečno 74 ± 5 čestice virusa. Termalna tačka inaktivacije faga iznosila je 66 ili
67ºC. Fagi su ispoljili osetljivost prema hloroformu, bili su stablini pri pH 5-9, ali inaktivirani
nakon 5-10 min izloženosti UV svetlu. RFLP analizom, korišćenjem EcoRI, BsmI and BamHI
enzima nisu utvrđene genetičke razlike među proučavanim sojevima faga.
Ova istraživanja stvaraju osnovu za dalji razvoj inovativnih metoda za kontrolu
bakteriozne mrljavosti lubenice primenom prirodnih mehanizama zaštite.",
publisher = "Društvo za zaštitu bilja",
journal = "XVI Savetovanje o zaštiti bilja, 22-25. februar 2021., Zlatibor",
title = "KARAKTERIZACIJA BAKTERIOFAGA SPECIFIČNIH PREMA Acidovorax citrulli – PROUZROKOVAČU MRLJAVOSTI PLODA LUBENICE",
number = "17"
}
Gašić, K., Obradović, M., Blagojević, N.,& Obradović, A.. (2021). KARAKTERIZACIJA BAKTERIOFAGA SPECIFIČNIH PREMA Acidovorax citrulli – PROUZROKOVAČU MRLJAVOSTI PLODA LUBENICE. in XVI Savetovanje o zaštiti bilja, 22-25. februar 2021., Zlatibor
Društvo za zaštitu bilja.(17).
Gašić K, Obradović M, Blagojević N, Obradović A. KARAKTERIZACIJA BAKTERIOFAGA SPECIFIČNIH PREMA Acidovorax citrulli – PROUZROKOVAČU MRLJAVOSTI PLODA LUBENICE. in XVI Savetovanje o zaštiti bilja, 22-25. februar 2021., Zlatibor. 2021;(17)..
Gašić, Katarina, Obradović, Mina, Blagojević, Nevena, Obradović, Aleksa, "KARAKTERIZACIJA BAKTERIOFAGA SPECIFIČNIH PREMA Acidovorax citrulli – PROUZROKOVAČU MRLJAVOSTI PLODA LUBENICE" in XVI Savetovanje o zaštiti bilja, 22-25. februar 2021., Zlatibor, no. 17 (2021).