Damnjanović, Jelena

Link to this page

Authority KeyName Variants
507069a6-54eb-4050-867b-02d44e58fbf9
  • Damnjanović, Jelena (3)

Author's Bibliography

Potencijal Bacillus velezensis soja P64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria

Živković, Ivana; Jelušić, Aleksandra; Iličić, Renata; Trkulja, Nenad; Adžić, Slađan; Damnjanović, Jelena; Popović Milovanović, Tatjana

(Društvo za zaštitu bilja, 2023)

TY  - CONF
AU  - Živković, Ivana
AU  - Jelušić, Aleksandra
AU  - Iličić, Renata
AU  - Trkulja, Nenad
AU  - Adžić, Slađan
AU  - Damnjanović, Jelena
AU  - Popović Milovanović, Tatjana
PY  - 2023
UR  - https://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/1200
AB  - Primena sintetičkih pesticida u zaštiti bilja se poslednjih godina sve više zamenjuje
ekološki prihvatljivim i zdravstveno bezbednim rešenjima, što podrazumeva i primenu
mikroorganizama kao biokontrolnih agenasa u suzbijanju biljnih bolesti i štetočina. Bacillus
velezensis je gram-pozitivna bakterija koju je moguće izolovati iz različitih niša, uglavnom
zemljišta, vode i korena biljaka. Kao rizobakterijski organizam poznat je po sposobnosti da
podstiče imunitet biljke u uslovima stresa, biotičke ili abiotičke prirode. Cilj ovog rada je
ispitivanje potencijala B. velezensis soja P64 poreklom sa semena paprike (sorta Župska
Rana) za suzbijanje fitopatogene bakterije Xanthomonas euvesicatoria, prouzrokovača
bakteriozne pegavosti paprike, u in vivo uslovima.
Eksperiment je postavljen na sorti paprike Župska rana gajenoj u poljskim uslovima
(lokalitet Čenta) na kojoj su izvedena dva tretmana, prvi u fenofazi razvoja listova, a drugi
tokom cvetanja. Izolat X22 X. euvesicatoria i B. velezensis soj P64 su gajeni na YDC i LB
podlozi, redom, i pripremljene su bakterijske suspenzije koncentracije 107 CFU mL-1 za
fitopatogena, odnosno 108 CFU mL-1 za antagonistu. Tretmani su podrazumevali folijarnu
primenu soja B. velezensis 48 h pre (preventivni tretman) i 48 h nakon inokulacije paprike
(prskanjem) sa X. euvesicatoria izolatom X22 (kurativni tretman). Eksperimentalna parcela je
redovno zalivana, a biljke su svakodnevno prskane vodom kako bi se obezbedili uslovi
vlažnosti koji pogoduju ostvarivanju i širenju infekcije. Ocena intenziteta zaraze je vršena
ukupno 6 puta, na svakih sedam dana od primene tretmana, korišćenjem skale 0-4 (0=bez
simptoma, 1=10% lezija na površini lista, 2=25%, 3=50-80% i 4=>80% površine lista sa
lezijama). Efikasnost primenjenih tretmana izračunata je preko Abbott-ove formule.
Efikasnost preventivnih tretmana sa B. velezensis sojem P64 se kretala od 74,43%, 7
dana posle tretmana (DPT), do 98,09% 49 DPT, uz intenzitet zaraze 4,72% prilikom prve
ocene, a 0,61% tokom poslednje ocene. Efikasnost kurativnih tretmana se kretala od 90,41%
7 DPT, do 97,43% 49 DPT, a intenzitet zaraze je bio 1,77% (7 DPT) odnosno 0,82% (49 DPT).
U kontroli je zabeležen intenzitet zaraze od 18,46%, 24,39%, 26,37%, 31,06%, 27,58%,
28,11% i 31,92% ocenjen 7, 14, 21, 28, 35, 42 i 49 DPT, redom. Dobijeni rezultati ukazuju na
visok potencijal B. velezensis soja P64 u kontroli bakteriozne pegavosti paprike.
PB  - Društvo za zaštitu bilja
C3  - XVII simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor 2023, 27-30. novembar, Zbornik rezimea radova
T1  - Potencijal Bacillus velezensis soja P64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria
SP  - 81
ER  - 
@conference{
author = "Živković, Ivana and Jelušić, Aleksandra and Iličić, Renata and Trkulja, Nenad and Adžić, Slađan and Damnjanović, Jelena and Popović Milovanović, Tatjana",
year = "2023",
abstract = "Primena sintetičkih pesticida u zaštiti bilja se poslednjih godina sve više zamenjuje
ekološki prihvatljivim i zdravstveno bezbednim rešenjima, što podrazumeva i primenu
mikroorganizama kao biokontrolnih agenasa u suzbijanju biljnih bolesti i štetočina. Bacillus
velezensis je gram-pozitivna bakterija koju je moguće izolovati iz različitih niša, uglavnom
zemljišta, vode i korena biljaka. Kao rizobakterijski organizam poznat je po sposobnosti da
podstiče imunitet biljke u uslovima stresa, biotičke ili abiotičke prirode. Cilj ovog rada je
ispitivanje potencijala B. velezensis soja P64 poreklom sa semena paprike (sorta Župska
Rana) za suzbijanje fitopatogene bakterije Xanthomonas euvesicatoria, prouzrokovača
bakteriozne pegavosti paprike, u in vivo uslovima.
Eksperiment je postavljen na sorti paprike Župska rana gajenoj u poljskim uslovima
(lokalitet Čenta) na kojoj su izvedena dva tretmana, prvi u fenofazi razvoja listova, a drugi
tokom cvetanja. Izolat X22 X. euvesicatoria i B. velezensis soj P64 su gajeni na YDC i LB
podlozi, redom, i pripremljene su bakterijske suspenzije koncentracije 107 CFU mL-1 za
fitopatogena, odnosno 108 CFU mL-1 za antagonistu. Tretmani su podrazumevali folijarnu
primenu soja B. velezensis 48 h pre (preventivni tretman) i 48 h nakon inokulacije paprike
(prskanjem) sa X. euvesicatoria izolatom X22 (kurativni tretman). Eksperimentalna parcela je
redovno zalivana, a biljke su svakodnevno prskane vodom kako bi se obezbedili uslovi
vlažnosti koji pogoduju ostvarivanju i širenju infekcije. Ocena intenziteta zaraze je vršena
ukupno 6 puta, na svakih sedam dana od primene tretmana, korišćenjem skale 0-4 (0=bez
simptoma, 1=10% lezija na površini lista, 2=25%, 3=50-80% i 4=>80% površine lista sa
lezijama). Efikasnost primenjenih tretmana izračunata je preko Abbott-ove formule.
Efikasnost preventivnih tretmana sa B. velezensis sojem P64 se kretala od 74,43%, 7
dana posle tretmana (DPT), do 98,09% 49 DPT, uz intenzitet zaraze 4,72% prilikom prve
ocene, a 0,61% tokom poslednje ocene. Efikasnost kurativnih tretmana se kretala od 90,41%
7 DPT, do 97,43% 49 DPT, a intenzitet zaraze je bio 1,77% (7 DPT) odnosno 0,82% (49 DPT).
U kontroli je zabeležen intenzitet zaraze od 18,46%, 24,39%, 26,37%, 31,06%, 27,58%,
28,11% i 31,92% ocenjen 7, 14, 21, 28, 35, 42 i 49 DPT, redom. Dobijeni rezultati ukazuju na
visok potencijal B. velezensis soja P64 u kontroli bakteriozne pegavosti paprike.",
publisher = "Društvo za zaštitu bilja",
journal = "XVII simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor 2023, 27-30. novembar, Zbornik rezimea radova",
title = "Potencijal Bacillus velezensis soja P64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria",
pages = "81"
}
Živković, I., Jelušić, A., Iličić, R., Trkulja, N., Adžić, S., Damnjanović, J.,& Popović Milovanović, T.. (2023). Potencijal Bacillus velezensis soja P64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria. in XVII simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor 2023, 27-30. novembar, Zbornik rezimea radova
Društvo za zaštitu bilja., 81.
Živković I, Jelušić A, Iličić R, Trkulja N, Adžić S, Damnjanović J, Popović Milovanović T. Potencijal Bacillus velezensis soja P64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria. in XVII simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor 2023, 27-30. novembar, Zbornik rezimea radova. 2023;:81..
Živković, Ivana, Jelušić, Aleksandra, Iličić, Renata, Trkulja, Nenad, Adžić, Slađan, Damnjanović, Jelena, Popović Milovanović, Tatjana, "Potencijal Bacillus velezensis soja P64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria" in XVII simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor 2023, 27-30. novembar, Zbornik rezimea radova (2023):81.

The changes in seed quality of selected pepper varieties in three years

Zivkovic, Ivana; Đorđević, Radiša; Adžić, Slađan; Ugrinović, Milan; Poštić, Dobrivoj; Štrbanović, Ratibor; Damnjanović, Jelena

(Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, 2022)

TY  - JOUR
AU  - Zivkovic, Ivana
AU  - Đorđević, Radiša
AU  - Adžić, Slađan
AU  - Ugrinović, Milan
AU  - Poštić, Dobrivoj
AU  - Štrbanović, Ratibor
AU  - Damnjanović, Jelena
PY  - 2022
UR  - https://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/843
AB  - Pepper (Capsicum annuum L.) as a commercial species includes a large number of different varieties and is one of the most
popular vegetables around the world. Changes in the quality of the seeds of autochthonous varieties of pepper seeds: Palanačko
Čudo, Župska Rana, and Kobra were monitored in three years (2019–2021). It was noticed that the slightest difference in
germination was obtained with the cultivar Palnačko Čudo (p>0.05) in three years. The Župska Rana had the best germination in
2019 (95%) compared to Palnačko Čudo and Kobra (p<0.05). The germination energy of Župska Rana is significantly higher
compared to other selected varieties, 89% (p<0.05). There was a significant decrease in total germination in 2020. compared to
2019. (p<0.05) and amounted to 83%; accordingly, the germination energy decreased. No phytopathogenic fungi were detected in
the Župska Rana sample. Total germination and energy decreased significantly compared to the previous two years (p<0.05). During
the analysis of quality parameters in 2021, the slightest change in quality was observed in the variety Palanačko Čudo, including
germination energy and moisture. A significant decrease in the germination of Župska Rana was noticed during the period 2019–
2021. The lowest percentage of phytopathogenic fungi in the three years was detected in Župska Rana.
PB  - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi
T2  - Journal on Processing and Energy in Agriculture
T1  - The changes in seed quality of selected pepper varieties in three years
EP  - 33
IS  - 1
SP  - 30
VL  - 26
DO  - 10.5937/jpea26-36657
ER  - 
@article{
author = "Zivkovic, Ivana and Đorđević, Radiša and Adžić, Slađan and Ugrinović, Milan and Poštić, Dobrivoj and Štrbanović, Ratibor and Damnjanović, Jelena",
year = "2022",
abstract = "Pepper (Capsicum annuum L.) as a commercial species includes a large number of different varieties and is one of the most
popular vegetables around the world. Changes in the quality of the seeds of autochthonous varieties of pepper seeds: Palanačko
Čudo, Župska Rana, and Kobra were monitored in three years (2019–2021). It was noticed that the slightest difference in
germination was obtained with the cultivar Palnačko Čudo (p>0.05) in three years. The Župska Rana had the best germination in
2019 (95%) compared to Palnačko Čudo and Kobra (p<0.05). The germination energy of Župska Rana is significantly higher
compared to other selected varieties, 89% (p<0.05). There was a significant decrease in total germination in 2020. compared to
2019. (p<0.05) and amounted to 83%; accordingly, the germination energy decreased. No phytopathogenic fungi were detected in
the Župska Rana sample. Total germination and energy decreased significantly compared to the previous two years (p<0.05). During
the analysis of quality parameters in 2021, the slightest change in quality was observed in the variety Palanačko Čudo, including
germination energy and moisture. A significant decrease in the germination of Župska Rana was noticed during the period 2019–
2021. The lowest percentage of phytopathogenic fungi in the three years was detected in Župska Rana.",
publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi",
journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture",
title = "The changes in seed quality of selected pepper varieties in three years",
pages = "33-30",
number = "1",
volume = "26",
doi = "10.5937/jpea26-36657"
}
Zivkovic, I., Đorđević, R., Adžić, S., Ugrinović, M., Poštić, D., Štrbanović, R.,& Damnjanović, J.. (2022). The changes in seed quality of selected pepper varieties in three years. in Journal on Processing and Energy in Agriculture
Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi., 26(1), 30-33.
https://doi.org/10.5937/jpea26-36657
Zivkovic I, Đorđević R, Adžić S, Ugrinović M, Poštić D, Štrbanović R, Damnjanović J. The changes in seed quality of selected pepper varieties in three years. in Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2022;26(1):30-33.
doi:10.5937/jpea26-36657 .
Zivkovic, Ivana, Đorđević, Radiša, Adžić, Slađan, Ugrinović, Milan, Poštić, Dobrivoj, Štrbanović, Ratibor, Damnjanović, Jelena, "The changes in seed quality of selected pepper varieties in three years" in Journal on Processing and Energy in Agriculture, 26, no. 1 (2022):30-33,
https://doi.org/10.5937/jpea26-36657 . .

Uticaj genotipa i spoljašnje sredine na prinos plavog patlidžana

Damnjanović, Jelena; Pavlović, Suzana; Girek, Zdenka; Savić, Slađana; Ugrinović, Milan; Brdar-Jokanović, Milka; Pavlović, Nenad

(Serbian Association of Plant Breedings and Seed Producers, 2021)

TY  - JOUR
AU  - Damnjanović, Jelena
AU  - Pavlović, Suzana
AU  - Girek, Zdenka
AU  - Savić, Slađana
AU  - Ugrinović, Milan
AU  - Brdar-Jokanović, Milka
AU  - Pavlović, Nenad
PY  - 2021
UR  - https://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/968
AB  - Jedan od ciljeva u gajenju i selekciji plavog patlidžana (Solanum melongena L.) jeste veći prinos, kao i prilagođavanje različitim uslovima sredine. Naša studija obuhvatila je 20 različitih genotipova plavog patlidžana. Ogled je realizovan na tri različite lokacije (Smederevska Palanka, Vranovo i Kusadak) po slučajnom blok sistemu sa 3 ponavljanja. Ispitivan je uticaj dva faktora na prinos po biljci: genotipa i lokaliteta. Dvofaktorijalna ANOVA je pokazala značajan uticaj genotipa, lokaliteta kao i interakcije genotip x lokalitet na prinos po biljci. Nakon analize 20 genotipova na tri različita lokaliteta zabeleženi prosečni prinos po biljci iznosio je 2,47 kg. Značajno veći prinosi po biljci u odnosu na opšti prosek, zabeleženi su kod genotipovia K13 (3,02 kg), K20 (2,99 kg), K21 (3,44 kg), K34 (4,35 kg), K39 (4,28 kg). Najveći prinos je imao genotip K34 na lokalitetu Vranovo (4,71 kg). Na lokalitetu Smederevska Palanka genotip K39 je imao najveću prosečnu vrednost, dok je najmanju vrednost prinosa ispod opšteg proseka imao genotip K1 (1,09 kg). Genotip K39 je imao značajno viši prinos po biljci iznad prosečne vrednosti i na lokalitetu Kusadak. Najstabilniji lokalitet na osnovu koeficijenta AMMI stabilnosti (0,92) bila je Smederevska Palanka, dok je najmanje stabilan lokalitet bio Kusadak (2,34). Genotipovi K13, K39, K36 sa prinosom iznad opšteg proseka, imali su malu vrednost PC1, što ukazuje da su bili pod manjim uticajem lokaliteta, tj. da su imali dobru stabilnost prinosa na svim lokalitetima. Genotip K34 se izdvojio kao najprinosniji genotip dok su genotipovi K21 i K25 ispoljili usku adaptabilnost u lokalitetu Kusadak.
PB  - Serbian Association of Plant Breedings and Seed Producers
T2  - Selekcija i semenarstvo
T1  - Uticaj genotipa i spoljašnje sredine na prinos plavog patlidžana
VL  - 27
DO  - 10.5937/SelSem2102011D
ER  - 
@article{
author = "Damnjanović, Jelena and Pavlović, Suzana and Girek, Zdenka and Savić, Slađana and Ugrinović, Milan and Brdar-Jokanović, Milka and Pavlović, Nenad",
year = "2021",
abstract = "Jedan od ciljeva u gajenju i selekciji plavog patlidžana (Solanum melongena L.) jeste veći prinos, kao i prilagođavanje različitim uslovima sredine. Naša studija obuhvatila je 20 različitih genotipova plavog patlidžana. Ogled je realizovan na tri različite lokacije (Smederevska Palanka, Vranovo i Kusadak) po slučajnom blok sistemu sa 3 ponavljanja. Ispitivan je uticaj dva faktora na prinos po biljci: genotipa i lokaliteta. Dvofaktorijalna ANOVA je pokazala značajan uticaj genotipa, lokaliteta kao i interakcije genotip x lokalitet na prinos po biljci. Nakon analize 20 genotipova na tri različita lokaliteta zabeleženi prosečni prinos po biljci iznosio je 2,47 kg. Značajno veći prinosi po biljci u odnosu na opšti prosek, zabeleženi su kod genotipovia K13 (3,02 kg), K20 (2,99 kg), K21 (3,44 kg), K34 (4,35 kg), K39 (4,28 kg). Najveći prinos je imao genotip K34 na lokalitetu Vranovo (4,71 kg). Na lokalitetu Smederevska Palanka genotip K39 je imao najveću prosečnu vrednost, dok je najmanju vrednost prinosa ispod opšteg proseka imao genotip K1 (1,09 kg). Genotip K39 je imao značajno viši prinos po biljci iznad prosečne vrednosti i na lokalitetu Kusadak. Najstabilniji lokalitet na osnovu koeficijenta AMMI stabilnosti (0,92) bila je Smederevska Palanka, dok je najmanje stabilan lokalitet bio Kusadak (2,34). Genotipovi K13, K39, K36 sa prinosom iznad opšteg proseka, imali su malu vrednost PC1, što ukazuje da su bili pod manjim uticajem lokaliteta, tj. da su imali dobru stabilnost prinosa na svim lokalitetima. Genotip K34 se izdvojio kao najprinosniji genotip dok su genotipovi K21 i K25 ispoljili usku adaptabilnost u lokalitetu Kusadak.",
publisher = "Serbian Association of Plant Breedings and Seed Producers",
journal = "Selekcija i semenarstvo",
title = "Uticaj genotipa i spoljašnje sredine na prinos plavog patlidžana",
volume = "27",
doi = "10.5937/SelSem2102011D"
}
Damnjanović, J., Pavlović, S., Girek, Z., Savić, S., Ugrinović, M., Brdar-Jokanović, M.,& Pavlović, N.. (2021). Uticaj genotipa i spoljašnje sredine na prinos plavog patlidžana. in Selekcija i semenarstvo
Serbian Association of Plant Breedings and Seed Producers., 27.
https://doi.org/10.5937/SelSem2102011D
Damnjanović J, Pavlović S, Girek Z, Savić S, Ugrinović M, Brdar-Jokanović M, Pavlović N. Uticaj genotipa i spoljašnje sredine na prinos plavog patlidžana. in Selekcija i semenarstvo. 2021;27.
doi:10.5937/SelSem2102011D .
Damnjanović, Jelena, Pavlović, Suzana, Girek, Zdenka, Savić, Slađana, Ugrinović, Milan, Brdar-Jokanović, Milka, Pavlović, Nenad, "Uticaj genotipa i spoljašnje sredine na prinos plavog patlidžana" in Selekcija i semenarstvo, 27 (2021),
https://doi.org/10.5937/SelSem2102011D . .