@conference{
author = "Popović Milovanović, Tatjana and Iličić, Renata and Jelušić, Aleksandra and Mitrović, Petar and Trkulja, Vojislav and Milovanović, Predrag and Zečević, Katarina",
year = "2023",
abstract = "Veliki ekonomski značaj u gajenju brojnih biljnih vrsta, a posebno korenasto-krtolastih,
imaju bakterije iz rodova Pectobacterium i Dickeya, prvobitno opisane kao rod Erwinia. Ove
bakterije prouzrokuju bolest tzv. vlažnu trulež. Štete nastaju usled propadanja zaraženih
plodova, krtola i mesnatog korena. Iako ovi patogeni mogu da prouzrokuju velike štete tokom
proizvodnje, ipak najveće nastaju tokom skladištenja. Primenom metode sekvenciranja DNK
genoma, taksonomija rodova Pectobacterium i Dickeya je u prethodnoj deceniji značajno
izmenjena,usled čega je i pripadnost pojedinih, već opisanih sojeva vrstama iz ovih rodova
iznova determinisana. Takođe, ova metodologija doprinela je otkrivanju velikog broja novih
vrsta bakterija ovih rodova. Tako, rod Pectobacterium do danas broji 20 vrsta, a rod Dickeya
najmanje 10. S obzirom na učestale taksonomske promene, cilj ovog rada je bio da se izoluju i
identifikuju prouzrokovači vlažne truleži paprike i mrkve kako bi se utvrdio genetički
diverzitet novoizolovanih bakterijskih populacija.
Tokom septembra 2022. godine, na lokalitetu Rimski Šančevi prikupljeni su oboleli
uzorci plodova paprike sa simptomima vlažne truleži, a na lokalitetu Futog uzorci korena
mrkve. Simptomi su se javljali u vidu razmekšavanja i propadanja plodova, uz prisustvo
karakterističnog, neprijatnog mirisa. Izolacije su vršene sa prelaznih zona između obolelog i
zdravog tkiva, na podlogu sa saharozom i peptonom. Bakterijske kolonije beličasto krem boje,
glatke, blago ispupčene su se javljale 48 h nakon izolacije i inkubacije na 26 °C. Patogenost
odabranih izolata dokazana je na zrelim plodovima paprike, korenu mrkve, kao i krtolama
krompira. Analiza sekvenci više genskih lokusa (MLSA) vršena je primenom šest
konzerviranih gena dnaX, gapA, icdA, mdh, recA i rpoS. BLASTn analiza Nacionalnog centra za
biotehnološke informacije (NCBI) je pokazala da izolati poreklom sa paprike pripadaju
bakteriji Pectobacterium brasiliense, sa procentom identiteta od 98,96% (dnaX) do 100%
(gapA). Izolati poreklom sa mrkve su identifikovani kao Pectobacterium carotovorum, sa
procentom identiteta od 100%, na osnovu sekvenci svih šest analiziranih gena. Ove bakterije
su u Srbiji prethodno determinisane i opisane kao patogeni krompira, a P. carotovorum i kao
patogen kupusa.",
publisher = "Društvo za zaštitu bilja",
journal = "XVII simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor 2023, 27-30. novembar, Zbornik rezimea radova",
title = "Proučavanje prouzrokovača vlažne truleži paprike i mrkve u Vojvodini",
pages = "48"
}