IMPACT OF STORAGE CONDITIONS ON THE INSTRUMENTAL COLOUR OF BUCKWHEAT PRODUCTS FOR MEAT INDUSTRY APPLICATIONS
Uticaj uslova skladištenja na instrumentalnu boju proizvoda od heljde za primenu u industriji mesa
Аутори
Rakić, RadojicaPetričević, Maja
Keškić, Tanja
Đurović, Sanja
Kulić, Gordana
Stamenić, Tamara
Pisinov, Boris
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Buckwheat is one of the functional pseudocereals rich in
antioxidants, nutrients, bioactive compounds, and phytochemicals. Colour
represents one of the most important sensory parameters in the quality assessment
of the meat products. The aim of this study was to determine the possible effect of
9-month artificial aging storage at 40 ± 2 °C on the change in instrumental colour
of buckwheat products used in the meat industry. In the CIE L*a*b* system, L*,
a*, and b* coordinates are used to specify the data of instrumental colour
properties. The results were statistically processed by two-way ANOVA (P<0.001)
and Tukey’s Honestly Significant Difference post-hoc tests (P<0.05). Storage and
product type (and their interaction) factors significantly influenced instrumental
colour. During storage, significant differences were observed between the time
points (0, 3, 6, and 9 months) in flour, with trends of decreasing lightness (L*) and
increasing red (a*) and yellow (b*) colour int...ensity values. Regarding product
type, significantly higher L* values were observed in flour, while a* values were
higher in grains. Except for the 3rd month, b* values did not show significant
differences. The insights gained in this study may indicate the further application
of stored buckwheat flour and grains in obtaining technologically justified and
colour-sensory acceptable meat end-products for consumers.
Heljda je jedna od funkcionalnih pseudožitarica bogata antioksidansima, hranljivim
materijama, bioaktivnim jedinjenjima i fitohemikalijama. Boja predstavlja jedan od
najvažnijih senzornih parametara u proceni kvaliteta proizvoda od mesa. Cilj ovog
istraživanja je bio da se utvrdi mogući uticaj 9-mesečnog veštačkog starenja u
skladištu na 40 ± 2 °C na promenu instrumentalne boje proizvoda od heljde koji se
koriste u mesnoj industriji. CIE L*a*b* sistem sa L*, a* i b* koordinatama je bio
korišćen za specifikaciju podataka o svojstvima instrumentalne boje. Rezultati su
bili statistički obrađeni testovima dvofaktorska ANOVA (P<0.001) i Tukey-jev
Honestly Significant Difference post-hoc (P<0.05). Faktori skladištenje i tip
proizvoda (i njihova interakcija) su značajno uticali na instrumentalnu boju. Tokom
skladištenja uočene su značajne razlike između preseka (0, 3, 6 i 9 meseci) u
brašnu, sa trendovima opadanja svetloće (L*) i povećanja vrednosti intenziteta
crvene (a*) i žute ...(b*) boje. Prema tipu proizvoda, značajno veće vrednosti L* su
bile u brašnu i a* u zrnu, dok vrednosti b*, sa izuzetkom u 3. mesecu, nisu bile
značajno različite. Uvidi stečeni u ovoj studiji mogu ukazati na dalju primenu
uskladištenog heljdinog brašna i zrna u dobijanju tehnološki opravdanih i bojasenzorno prihvatljivih krajnjih proizvoda od mesa za potrošače
Кључне речи:
colour / buckwheat / flour / grains / storage / meat products / boja / heljda / brašno / zrna / skladištenje / mesoИзвор:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2024, 40, 1, 77-85Издавач:
- Institut za stočarstvo, Beograd
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200010 (Институт за заштиту биља и животну средину, Београд) (RS-MESTD-inst-2020-200010)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200116 (Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет) (RS-MESTD-inst-2020-200116)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200022 (Институт за сточарство, Београд-Земун) (RS-MESTD-inst-2020-200022)
Институција/група
IZBISTY - JOUR AU - Rakić, Radojica AU - Petričević, Maja AU - Keškić, Tanja AU - Đurović, Sanja AU - Kulić, Gordana AU - Stamenić, Tamara AU - Pisinov, Boris PY - 2024 UR - https://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/1274 AB - Buckwheat is one of the functional pseudocereals rich in antioxidants, nutrients, bioactive compounds, and phytochemicals. Colour represents one of the most important sensory parameters in the quality assessment of the meat products. The aim of this study was to determine the possible effect of 9-month artificial aging storage at 40 ± 2 °C on the change in instrumental colour of buckwheat products used in the meat industry. In the CIE L*a*b* system, L*, a*, and b* coordinates are used to specify the data of instrumental colour properties. The results were statistically processed by two-way ANOVA (P<0.001) and Tukey’s Honestly Significant Difference post-hoc tests (P<0.05). Storage and product type (and their interaction) factors significantly influenced instrumental colour. During storage, significant differences were observed between the time points (0, 3, 6, and 9 months) in flour, with trends of decreasing lightness (L*) and increasing red (a*) and yellow (b*) colour intensity values. Regarding product type, significantly higher L* values were observed in flour, while a* values were higher in grains. Except for the 3rd month, b* values did not show significant differences. The insights gained in this study may indicate the further application of stored buckwheat flour and grains in obtaining technologically justified and colour-sensory acceptable meat end-products for consumers. AB - Heljda je jedna od funkcionalnih pseudožitarica bogata antioksidansima, hranljivim materijama, bioaktivnim jedinjenjima i fitohemikalijama. Boja predstavlja jedan od najvažnijih senzornih parametara u proceni kvaliteta proizvoda od mesa. Cilj ovog istraživanja je bio da se utvrdi mogući uticaj 9-mesečnog veštačkog starenja u skladištu na 40 ± 2 °C na promenu instrumentalne boje proizvoda od heljde koji se koriste u mesnoj industriji. CIE L*a*b* sistem sa L*, a* i b* koordinatama je bio korišćen za specifikaciju podataka o svojstvima instrumentalne boje. Rezultati su bili statistički obrađeni testovima dvofaktorska ANOVA (P<0.001) i Tukey-jev Honestly Significant Difference post-hoc (P<0.05). Faktori skladištenje i tip proizvoda (i njihova interakcija) su značajno uticali na instrumentalnu boju. Tokom skladištenja uočene su značajne razlike između preseka (0, 3, 6 i 9 meseci) u brašnu, sa trendovima opadanja svetloće (L*) i povećanja vrednosti intenziteta crvene (a*) i žute (b*) boje. Prema tipu proizvoda, značajno veće vrednosti L* su bile u brašnu i a* u zrnu, dok vrednosti b*, sa izuzetkom u 3. mesecu, nisu bile značajno različite. Uvidi stečeni u ovoj studiji mogu ukazati na dalju primenu uskladištenog heljdinog brašna i zrna u dobijanju tehnološki opravdanih i bojasenzorno prihvatljivih krajnjih proizvoda od mesa za potrošače PB - Institut za stočarstvo, Beograd T2 - Biotechnology in Animal Husbandry T1 - IMPACT OF STORAGE CONDITIONS ON THE INSTRUMENTAL COLOUR OF BUCKWHEAT PRODUCTS FOR MEAT INDUSTRY APPLICATIONS T1 - Uticaj uslova skladištenja na instrumentalnu boju proizvoda od heljde za primenu u industriji mesa EP - 85 IS - 1 SP - 77 VL - 40 DO - 10.2298/BAH2302205K ER -
@article{ author = "Rakić, Radojica and Petričević, Maja and Keškić, Tanja and Đurović, Sanja and Kulić, Gordana and Stamenić, Tamara and Pisinov, Boris", year = "2024", abstract = "Buckwheat is one of the functional pseudocereals rich in antioxidants, nutrients, bioactive compounds, and phytochemicals. Colour represents one of the most important sensory parameters in the quality assessment of the meat products. The aim of this study was to determine the possible effect of 9-month artificial aging storage at 40 ± 2 °C on the change in instrumental colour of buckwheat products used in the meat industry. In the CIE L*a*b* system, L*, a*, and b* coordinates are used to specify the data of instrumental colour properties. The results were statistically processed by two-way ANOVA (P<0.001) and Tukey’s Honestly Significant Difference post-hoc tests (P<0.05). Storage and product type (and their interaction) factors significantly influenced instrumental colour. During storage, significant differences were observed between the time points (0, 3, 6, and 9 months) in flour, with trends of decreasing lightness (L*) and increasing red (a*) and yellow (b*) colour intensity values. Regarding product type, significantly higher L* values were observed in flour, while a* values were higher in grains. Except for the 3rd month, b* values did not show significant differences. The insights gained in this study may indicate the further application of stored buckwheat flour and grains in obtaining technologically justified and colour-sensory acceptable meat end-products for consumers., Heljda je jedna od funkcionalnih pseudožitarica bogata antioksidansima, hranljivim materijama, bioaktivnim jedinjenjima i fitohemikalijama. Boja predstavlja jedan od najvažnijih senzornih parametara u proceni kvaliteta proizvoda od mesa. Cilj ovog istraživanja je bio da se utvrdi mogući uticaj 9-mesečnog veštačkog starenja u skladištu na 40 ± 2 °C na promenu instrumentalne boje proizvoda od heljde koji se koriste u mesnoj industriji. CIE L*a*b* sistem sa L*, a* i b* koordinatama je bio korišćen za specifikaciju podataka o svojstvima instrumentalne boje. Rezultati su bili statistički obrađeni testovima dvofaktorska ANOVA (P<0.001) i Tukey-jev Honestly Significant Difference post-hoc (P<0.05). Faktori skladištenje i tip proizvoda (i njihova interakcija) su značajno uticali na instrumentalnu boju. Tokom skladištenja uočene su značajne razlike između preseka (0, 3, 6 i 9 meseci) u brašnu, sa trendovima opadanja svetloće (L*) i povećanja vrednosti intenziteta crvene (a*) i žute (b*) boje. Prema tipu proizvoda, značajno veće vrednosti L* su bile u brašnu i a* u zrnu, dok vrednosti b*, sa izuzetkom u 3. mesecu, nisu bile značajno različite. Uvidi stečeni u ovoj studiji mogu ukazati na dalju primenu uskladištenog heljdinog brašna i zrna u dobijanju tehnološki opravdanih i bojasenzorno prihvatljivih krajnjih proizvoda od mesa za potrošače", publisher = "Institut za stočarstvo, Beograd", journal = "Biotechnology in Animal Husbandry", title = "IMPACT OF STORAGE CONDITIONS ON THE INSTRUMENTAL COLOUR OF BUCKWHEAT PRODUCTS FOR MEAT INDUSTRY APPLICATIONS, Uticaj uslova skladištenja na instrumentalnu boju proizvoda od heljde za primenu u industriji mesa", pages = "85-77", number = "1", volume = "40", doi = "10.2298/BAH2302205K" }
Rakić, R., Petričević, M., Keškić, T., Đurović, S., Kulić, G., Stamenić, T.,& Pisinov, B.. (2024). IMPACT OF STORAGE CONDITIONS ON THE INSTRUMENTAL COLOUR OF BUCKWHEAT PRODUCTS FOR MEAT INDUSTRY APPLICATIONS. in Biotechnology in Animal Husbandry Institut za stočarstvo, Beograd., 40(1), 77-85. https://doi.org/10.2298/BAH2302205K
Rakić R, Petričević M, Keškić T, Đurović S, Kulić G, Stamenić T, Pisinov B. IMPACT OF STORAGE CONDITIONS ON THE INSTRUMENTAL COLOUR OF BUCKWHEAT PRODUCTS FOR MEAT INDUSTRY APPLICATIONS. in Biotechnology in Animal Husbandry. 2024;40(1):77-85. doi:10.2298/BAH2302205K .
Rakić, Radojica, Petričević, Maja, Keškić, Tanja, Đurović, Sanja, Kulić, Gordana, Stamenić, Tamara, Pisinov, Boris, "IMPACT OF STORAGE CONDITIONS ON THE INSTRUMENTAL COLOUR OF BUCKWHEAT PRODUCTS FOR MEAT INDUSTRY APPLICATIONS" in Biotechnology in Animal Husbandry, 40, no. 1 (2024):77-85, https://doi.org/10.2298/BAH2302205K . .