Effect of phytoplasmas on grapevine
Uticaj fitoplazmoza na vinovu lozu

2010
Аутори
Kuzmanović, SlobodanStarović, Mira

Stojanović, Saša
Aleksić, Goran
Ivanović, Žarko

Trkulja, Nenad
Dolovac, Nenad
Чланак у часопису (Објављена верзија)

Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Harmful effects of phytoplasmas to 10 grapevine cultivars (Red Burgundy, Italian Riesling, Smederevka, Plovdina, Prokupac, Rhine Riesling, Župski bojadiser, Frankovka, Chardonnay and Župljanka) in 5 vineyards (Župa, Sićevo, Kutina, Vršac and Deliblatska peščara) were investigated in 2003-2005. Diseased plants form a less number of inflorescence of 20.8 (Župa bojadiser) to 46.5% (Plovdina). The percentage of died inflorescence was of 16.1% (Italian Riesling) to 85.7% (Plovdina). The shoot formation was reduced for 13.7% (Italian Riesling) to 42.8% (Plovdina), and 7.8% (Prokupac) to 75-100% (Plovdina) of formed shoots dead before the end of the vegetation. The yield of grapes on diseased plants was reduced from 17.8% (Italian Riesling) to 97.4% (plovdina).
Štetnost fitoplazmi vinove loze ispitivana je na sortama crni burgundac, italijanski rizling, smederevka, plovdina, prokupac, rajnski rizling, župski bojadiser, frankovka, šardone i župljanka u Župskom, Sićevačkom, Kutinskom, Vršačkom i vinogorju Deliblatske peščare tokom 2003-2005. godine. Praćeni su sledeći parametari: smanjenje broja formiranih cvasti, nekroza (uginjavanje) formiranih cvasti, broj lastara sa nepotpunim zdrvenjavanjem, prevremeno uginjavanje čokota i smanjenje prinosa grožđa po jedinici površine i obolelom čokotu. Oboleli čokoti formiraju manji broj cvasti za 20,8-46,5% (župski bojadiser, odnosno plovdina). Procenat nekroze formiranih cvasti je od 16,1% (italijanski rizling) do 85,7% (plovdina). Formiranje lastara je smanjeno u proseku manje za 13,7% (italijanski rizling) do 42,8% (plovdina), a pre kraja vegetacije bilo je od 7,8% (prokupac) do 75-100% (plovdina) sasušenih lastara. Prinos grožđa smanjen je za 17,8% (italijanski rizling) do 97,4% (plovdina). Smanjenje... prinosa grožđa po jedinici površine u direktnoj je zavisnosti od nivoa zaraze.
Кључне речи:
grapevine / phytoplasmas / mischieousness / vinova loza / fitoplazme / štetnostИзвор:
Zaštita bilja, 2010, 61, 1, 23-35Издавач:
- Institute for Plant Protection and Environment, Belgrade
Институција/група
IZBISTY - JOUR AU - Kuzmanović, Slobodan AU - Starović, Mira AU - Stojanović, Saša AU - Aleksić, Goran AU - Ivanović, Žarko AU - Trkulja, Nenad AU - Dolovac, Nenad PY - 2010 UR - https://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/128 AB - Harmful effects of phytoplasmas to 10 grapevine cultivars (Red Burgundy, Italian Riesling, Smederevka, Plovdina, Prokupac, Rhine Riesling, Župski bojadiser, Frankovka, Chardonnay and Župljanka) in 5 vineyards (Župa, Sićevo, Kutina, Vršac and Deliblatska peščara) were investigated in 2003-2005. Diseased plants form a less number of inflorescence of 20.8 (Župa bojadiser) to 46.5% (Plovdina). The percentage of died inflorescence was of 16.1% (Italian Riesling) to 85.7% (Plovdina). The shoot formation was reduced for 13.7% (Italian Riesling) to 42.8% (Plovdina), and 7.8% (Prokupac) to 75-100% (Plovdina) of formed shoots dead before the end of the vegetation. The yield of grapes on diseased plants was reduced from 17.8% (Italian Riesling) to 97.4% (plovdina). AB - Štetnost fitoplazmi vinove loze ispitivana je na sortama crni burgundac, italijanski rizling, smederevka, plovdina, prokupac, rajnski rizling, župski bojadiser, frankovka, šardone i župljanka u Župskom, Sićevačkom, Kutinskom, Vršačkom i vinogorju Deliblatske peščare tokom 2003-2005. godine. Praćeni su sledeći parametari: smanjenje broja formiranih cvasti, nekroza (uginjavanje) formiranih cvasti, broj lastara sa nepotpunim zdrvenjavanjem, prevremeno uginjavanje čokota i smanjenje prinosa grožđa po jedinici površine i obolelom čokotu. Oboleli čokoti formiraju manji broj cvasti za 20,8-46,5% (župski bojadiser, odnosno plovdina). Procenat nekroze formiranih cvasti je od 16,1% (italijanski rizling) do 85,7% (plovdina). Formiranje lastara je smanjeno u proseku manje za 13,7% (italijanski rizling) do 42,8% (plovdina), a pre kraja vegetacije bilo je od 7,8% (prokupac) do 75-100% (plovdina) sasušenih lastara. Prinos grožđa smanjen je za 17,8% (italijanski rizling) do 97,4% (plovdina). Smanjenje prinosa grožđa po jedinici površine u direktnoj je zavisnosti od nivoa zaraze. PB - Institute for Plant Protection and Environment, Belgrade T2 - Zaštita bilja T1 - Effect of phytoplasmas on grapevine T1 - Uticaj fitoplazmoza na vinovu lozu EP - 35 IS - 1 SP - 23 VL - 61 ER -
@article{ author = "Kuzmanović, Slobodan and Starović, Mira and Stojanović, Saša and Aleksić, Goran and Ivanović, Žarko and Trkulja, Nenad and Dolovac, Nenad", year = "2010", abstract = "Harmful effects of phytoplasmas to 10 grapevine cultivars (Red Burgundy, Italian Riesling, Smederevka, Plovdina, Prokupac, Rhine Riesling, Župski bojadiser, Frankovka, Chardonnay and Župljanka) in 5 vineyards (Župa, Sićevo, Kutina, Vršac and Deliblatska peščara) were investigated in 2003-2005. Diseased plants form a less number of inflorescence of 20.8 (Župa bojadiser) to 46.5% (Plovdina). The percentage of died inflorescence was of 16.1% (Italian Riesling) to 85.7% (Plovdina). The shoot formation was reduced for 13.7% (Italian Riesling) to 42.8% (Plovdina), and 7.8% (Prokupac) to 75-100% (Plovdina) of formed shoots dead before the end of the vegetation. The yield of grapes on diseased plants was reduced from 17.8% (Italian Riesling) to 97.4% (plovdina)., Štetnost fitoplazmi vinove loze ispitivana je na sortama crni burgundac, italijanski rizling, smederevka, plovdina, prokupac, rajnski rizling, župski bojadiser, frankovka, šardone i župljanka u Župskom, Sićevačkom, Kutinskom, Vršačkom i vinogorju Deliblatske peščare tokom 2003-2005. godine. Praćeni su sledeći parametari: smanjenje broja formiranih cvasti, nekroza (uginjavanje) formiranih cvasti, broj lastara sa nepotpunim zdrvenjavanjem, prevremeno uginjavanje čokota i smanjenje prinosa grožđa po jedinici površine i obolelom čokotu. Oboleli čokoti formiraju manji broj cvasti za 20,8-46,5% (župski bojadiser, odnosno plovdina). Procenat nekroze formiranih cvasti je od 16,1% (italijanski rizling) do 85,7% (plovdina). Formiranje lastara je smanjeno u proseku manje za 13,7% (italijanski rizling) do 42,8% (plovdina), a pre kraja vegetacije bilo je od 7,8% (prokupac) do 75-100% (plovdina) sasušenih lastara. Prinos grožđa smanjen je za 17,8% (italijanski rizling) do 97,4% (plovdina). Smanjenje prinosa grožđa po jedinici površine u direktnoj je zavisnosti od nivoa zaraze.", publisher = "Institute for Plant Protection and Environment, Belgrade", journal = "Zaštita bilja", title = "Effect of phytoplasmas on grapevine, Uticaj fitoplazmoza na vinovu lozu", pages = "35-23", number = "1", volume = "61" }
Kuzmanović, S., Starović, M., Stojanović, S., Aleksić, G., Ivanović, Ž., Trkulja, N.,& Dolovac, N.. (2010). Effect of phytoplasmas on grapevine. in Zaštita bilja Institute for Plant Protection and Environment, Belgrade., 61(1), 23-35.
Kuzmanović S, Starović M, Stojanović S, Aleksić G, Ivanović Ž, Trkulja N, Dolovac N. Effect of phytoplasmas on grapevine. in Zaštita bilja. 2010;61(1):23-35..
Kuzmanović, Slobodan, Starović, Mira, Stojanović, Saša, Aleksić, Goran, Ivanović, Žarko, Trkulja, Nenad, Dolovac, Nenad, "Effect of phytoplasmas on grapevine" in Zaštita bilja, 61, no. 1 (2010):23-35.