Приказ основних података о документу

Uticaj fitoplazmoza na vinovu lozu

dc.creatorKuzmanović, Slobodan
dc.creatorStarović, Mira
dc.creatorStojanović, Saša
dc.creatorAleksić, Goran
dc.creatorIvanović, Žarko
dc.creatorTrkulja, Nenad
dc.creatorDolovac, Nenad
dc.date.accessioned2019-04-04T15:53:58Z
dc.date.available2019-04-04T15:53:58Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn0372-7866
dc.identifier.urihttps://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/128
dc.description.abstractHarmful effects of phytoplasmas to 10 grapevine cultivars (Red Burgundy, Italian Riesling, Smederevka, Plovdina, Prokupac, Rhine Riesling, Župski bojadiser, Frankovka, Chardonnay and Župljanka) in 5 vineyards (Župa, Sićevo, Kutina, Vršac and Deliblatska peščara) were investigated in 2003-2005. Diseased plants form a less number of inflorescence of 20.8 (Župa bojadiser) to 46.5% (Plovdina). The percentage of died inflorescence was of 16.1% (Italian Riesling) to 85.7% (Plovdina). The shoot formation was reduced for 13.7% (Italian Riesling) to 42.8% (Plovdina), and 7.8% (Prokupac) to 75-100% (Plovdina) of formed shoots dead before the end of the vegetation. The yield of grapes on diseased plants was reduced from 17.8% (Italian Riesling) to 97.4% (plovdina).en
dc.description.abstractŠtetnost fitoplazmi vinove loze ispitivana je na sortama crni burgundac, italijanski rizling, smederevka, plovdina, prokupac, rajnski rizling, župski bojadiser, frankovka, šardone i župljanka u Župskom, Sićevačkom, Kutinskom, Vršačkom i vinogorju Deliblatske peščare tokom 2003-2005. godine. Praćeni su sledeći parametari: smanjenje broja formiranih cvasti, nekroza (uginjavanje) formiranih cvasti, broj lastara sa nepotpunim zdrvenjavanjem, prevremeno uginjavanje čokota i smanjenje prinosa grožđa po jedinici površine i obolelom čokotu. Oboleli čokoti formiraju manji broj cvasti za 20,8-46,5% (župski bojadiser, odnosno plovdina). Procenat nekroze formiranih cvasti je od 16,1% (italijanski rizling) do 85,7% (plovdina). Formiranje lastara je smanjeno u proseku manje za 13,7% (italijanski rizling) do 42,8% (plovdina), a pre kraja vegetacije bilo je od 7,8% (prokupac) do 75-100% (plovdina) sasušenih lastara. Prinos grožđa smanjen je za 17,8% (italijanski rizling) do 97,4% (plovdina). Smanjenje prinosa grožđa po jedinici površine u direktnoj je zavisnosti od nivoa zaraze.sr
dc.publisherInstitute for Plant Protection and Environment, Belgrade
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZaštita bilja
dc.subjectgrapevineen
dc.subjectphytoplasmasen
dc.subjectmischieousnessen
dc.subjectvinova lozasr
dc.subjectfitoplazmesr
dc.subjectštetnostsr
dc.titleEffect of phytoplasmas on grapevineen
dc.titleUticaj fitoplazmoza na vinovu lozusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage35
dc.citation.issue1
dc.citation.other61(1): 23-35
dc.citation.rankM52
dc.citation.spage23
dc.citation.volume61
dc.type.versionpublishedVersion
dc.identifier.fulltexthttps://plantarum.izbis.bg.ac.rs//bitstream/id/1295/126.pdf


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу