Losses of alfalfa seed in the processing depending on the initial purity of the seed
Gubici semena lucerke u procesu dorade u zavisnosti od početne čistoće

2016
Authors
Đokić, DragoslavTerzić, Dragan
Milenković, Jasmina
Marković, Jordan
Poštić, Dobrivoj
Štrbanović, Ratibor
Barać, Saša
Article (Published version)

Metadata
Show full item recordAbstract
Alfalfa is the most important perennial forage legume used for seed production and fodder. The seeds of alfalfa for sowing must be of high purity, germination and high genetic value. The initial purity of naturalized alfalfa seed significantly affect the resulting amount of processed seed in processing process. In the processing of natural seed alfalfa seed material to obtain adequate quality by law regulate used a complex machines for cleaning and sorting seeds. In the processing center of the Institute for forage crops in Globoder-Kruševac, Serbia alfalfa natural seed are processed. The six different parties of natural seeds of different purity in the range of 66 % to 85 % were processed. Also, after each stage of treatment, losses of seeds and seed rate obtained at the end of the processing were measured.
Lucerka je najznačajnija višegodišnja krmna leguminoza koja se osim za krmu koristi i za proizvodnju semena. Seme lucerke za setvu mora biti visoke čistoće, klijavosti, kao i visoke genetske vrednosti. Početna čistoća naturalnog semena lucerke značajno utiče na dobijenu količinu dorađenog semena pri procesu dorade. Takođe utiče i na utrošak energije u procesu dorade, kao i ljudskog rada i količinu otpada. Tokom dorade naturalnog semena lucerke za dobijanje semenskog materijala odgovarajućeg kvaliteta koji je zakonski regulisan koriste se složene mašine za prečišćavanje i sortiranje semena. U doradnom centru Instituta za krmno bilje u Globoderu-Kruševac, Srbija dorađivano je naturalno seme lucerke šest različitih partija čistoće od 66% do 85%. Dorada semena ima zadatak da se seme pripremi za setvu, klijanje i nicanje, kao i čuvanje u skladištima do momenta setve. Dorada se izvodi na više složenih mašina koje rade na različitim principima u sukcesivnom nizu što zavisi od ulazne čistoće s...emena. Veoma je važno da razlika između količine čistog semena koja se laboratorijski proceni i stvarne količine dobijenog semena na kraju procesa dorade bude što manja. Količina dobijenog semena lucerke i ostalih sitnozrnih kultura pri doradi direktno zavisi od udela korovskih vrsta i ostalih primesa u naturalnom semenu. Seme visoke čistoće, sa malim udelom semena štetnih korova koji otežavaju i poskupljuju proizvodnju, dovodi i do visokog randmana. Efkasna dorade semena lucerke se ostvaruje odgovarajućom kombinacijom mašina za doradu pri čemu se dobija odgovarajući kvalitet i veća količina dorađenog semena u kraćem vremenskom periodu uz što manji utrošak energije.
Keywords:
losses / processing / seed / alfalfa / weeds / purity / gubici / dorada / seme / lucerka / korov / čistoćaSource:
Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2016, 20, 3, 154-156Publisher:
- Nacionalno društvo za procesnu tehniku i eneregetiku u poljoprivredi, Novi Sad
Funding / projects:
Collections
Institution/Community
IZBISTY - JOUR AU - Đokić, Dragoslav AU - Terzić, Dragan AU - Milenković, Jasmina AU - Marković, Jordan AU - Poštić, Dobrivoj AU - Štrbanović, Ratibor AU - Barać, Saša PY - 2016 UR - https://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/454 AB - Alfalfa is the most important perennial forage legume used for seed production and fodder. The seeds of alfalfa for sowing must be of high purity, germination and high genetic value. The initial purity of naturalized alfalfa seed significantly affect the resulting amount of processed seed in processing process. In the processing of natural seed alfalfa seed material to obtain adequate quality by law regulate used a complex machines for cleaning and sorting seeds. In the processing center of the Institute for forage crops in Globoder-Kruševac, Serbia alfalfa natural seed are processed. The six different parties of natural seeds of different purity in the range of 66 % to 85 % were processed. Also, after each stage of treatment, losses of seeds and seed rate obtained at the end of the processing were measured. AB - Lucerka je najznačajnija višegodišnja krmna leguminoza koja se osim za krmu koristi i za proizvodnju semena. Seme lucerke za setvu mora biti visoke čistoće, klijavosti, kao i visoke genetske vrednosti. Početna čistoća naturalnog semena lucerke značajno utiče na dobijenu količinu dorađenog semena pri procesu dorade. Takođe utiče i na utrošak energije u procesu dorade, kao i ljudskog rada i količinu otpada. Tokom dorade naturalnog semena lucerke za dobijanje semenskog materijala odgovarajućeg kvaliteta koji je zakonski regulisan koriste se složene mašine za prečišćavanje i sortiranje semena. U doradnom centru Instituta za krmno bilje u Globoderu-Kruševac, Srbija dorađivano je naturalno seme lucerke šest različitih partija čistoće od 66% do 85%. Dorada semena ima zadatak da se seme pripremi za setvu, klijanje i nicanje, kao i čuvanje u skladištima do momenta setve. Dorada se izvodi na više složenih mašina koje rade na različitim principima u sukcesivnom nizu što zavisi od ulazne čistoće semena. Veoma je važno da razlika između količine čistog semena koja se laboratorijski proceni i stvarne količine dobijenog semena na kraju procesa dorade bude što manja. Količina dobijenog semena lucerke i ostalih sitnozrnih kultura pri doradi direktno zavisi od udela korovskih vrsta i ostalih primesa u naturalnom semenu. Seme visoke čistoće, sa malim udelom semena štetnih korova koji otežavaju i poskupljuju proizvodnju, dovodi i do visokog randmana. Efkasna dorade semena lucerke se ostvaruje odgovarajućom kombinacijom mašina za doradu pri čemu se dobija odgovarajući kvalitet i veća količina dorađenog semena u kraćem vremenskom periodu uz što manji utrošak energije. PB - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i eneregetiku u poljoprivredi, Novi Sad T2 - Journal on Processing and Energy in Agriculture T1 - Losses of alfalfa seed in the processing depending on the initial purity of the seed T1 - Gubici semena lucerke u procesu dorade u zavisnosti od početne čistoće EP - 156 IS - 3 SP - 154 VL - 20 ER -
@article{ author = "Đokić, Dragoslav and Terzić, Dragan and Milenković, Jasmina and Marković, Jordan and Poštić, Dobrivoj and Štrbanović, Ratibor and Barać, Saša", year = "2016", abstract = "Alfalfa is the most important perennial forage legume used for seed production and fodder. The seeds of alfalfa for sowing must be of high purity, germination and high genetic value. The initial purity of naturalized alfalfa seed significantly affect the resulting amount of processed seed in processing process. In the processing of natural seed alfalfa seed material to obtain adequate quality by law regulate used a complex machines for cleaning and sorting seeds. In the processing center of the Institute for forage crops in Globoder-Kruševac, Serbia alfalfa natural seed are processed. The six different parties of natural seeds of different purity in the range of 66 % to 85 % were processed. Also, after each stage of treatment, losses of seeds and seed rate obtained at the end of the processing were measured., Lucerka je najznačajnija višegodišnja krmna leguminoza koja se osim za krmu koristi i za proizvodnju semena. Seme lucerke za setvu mora biti visoke čistoće, klijavosti, kao i visoke genetske vrednosti. Početna čistoća naturalnog semena lucerke značajno utiče na dobijenu količinu dorađenog semena pri procesu dorade. Takođe utiče i na utrošak energije u procesu dorade, kao i ljudskog rada i količinu otpada. Tokom dorade naturalnog semena lucerke za dobijanje semenskog materijala odgovarajućeg kvaliteta koji je zakonski regulisan koriste se složene mašine za prečišćavanje i sortiranje semena. U doradnom centru Instituta za krmno bilje u Globoderu-Kruševac, Srbija dorađivano je naturalno seme lucerke šest različitih partija čistoće od 66% do 85%. Dorada semena ima zadatak da se seme pripremi za setvu, klijanje i nicanje, kao i čuvanje u skladištima do momenta setve. Dorada se izvodi na više složenih mašina koje rade na različitim principima u sukcesivnom nizu što zavisi od ulazne čistoće semena. Veoma je važno da razlika između količine čistog semena koja se laboratorijski proceni i stvarne količine dobijenog semena na kraju procesa dorade bude što manja. Količina dobijenog semena lucerke i ostalih sitnozrnih kultura pri doradi direktno zavisi od udela korovskih vrsta i ostalih primesa u naturalnom semenu. Seme visoke čistoće, sa malim udelom semena štetnih korova koji otežavaju i poskupljuju proizvodnju, dovodi i do visokog randmana. Efkasna dorade semena lucerke se ostvaruje odgovarajućom kombinacijom mašina za doradu pri čemu se dobija odgovarajući kvalitet i veća količina dorađenog semena u kraćem vremenskom periodu uz što manji utrošak energije.", publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i eneregetiku u poljoprivredi, Novi Sad", journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture", title = "Losses of alfalfa seed in the processing depending on the initial purity of the seed, Gubici semena lucerke u procesu dorade u zavisnosti od početne čistoće", pages = "156-154", number = "3", volume = "20" }
Đokić, D., Terzić, D., Milenković, J., Marković, J., Poštić, D., Štrbanović, R.,& Barać, S.. (2016). Losses of alfalfa seed in the processing depending on the initial purity of the seed. in Journal on Processing and Energy in Agriculture Nacionalno društvo za procesnu tehniku i eneregetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 20(3), 154-156.
Đokić D, Terzić D, Milenković J, Marković J, Poštić D, Štrbanović R, Barać S. Losses of alfalfa seed in the processing depending on the initial purity of the seed. in Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2016;20(3):154-156..
Đokić, Dragoslav, Terzić, Dragan, Milenković, Jasmina, Marković, Jordan, Poštić, Dobrivoj, Štrbanović, Ratibor, Barać, Saša, "Losses of alfalfa seed in the processing depending on the initial purity of the seed" in Journal on Processing and Energy in Agriculture, 20, no. 3 (2016):154-156.