Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

Hlor-dioksid kao dezinficijens za kontrolu Ralstonia solanacearum u vodi, skladištu i opremi

dc.creatorPopović, Tatjana
dc.creatorIvanović, Žarko
dc.creatorJanjatović, Sanja
dc.creatorIgnjatov, Maja
dc.creatorMilovanović, Predrag
dc.date.accessioned2019-04-04T16:04:13Z
dc.date.available2019-04-04T16:04:13Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1821-3944
dc.identifier.urihttps://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/456
dc.description.abstractBrown rot or bacterial wilt caused by bacterium Ralstonia solanacearum is the main limiting factor in potato production. Quarantine measures are necessary to avoid spread of disease to disease-free areas. R. solanacearum has been shown to contaminate watercourses from which crop irrigation is then prohibited causing further potential losses in yield and quality. The bacteria also spread via surfaces that diseased seed potatoes come into contact with. This study showed bactericidal activity of chlorine dioxide (CIO2) on R. solanacearum for disinfection of water, surface and equipment. The results showed that CIO2 solution at concentration of 2 ppm at 30 minutes of exposure time had bactericidal effect for disinfection of water. For surface and equipment disinfection, concentration of 50 ppm showed total efficacy at 30 min and 5 sec exposure time, respectively. Results suggest that use of CIO2 as a disinfectant has a potential for control of brown rot pathogen in water, storage and equipment.en
dc.description.abstractMrka trulež ili bakteriozna uvelost krompira prozrokovana bakterijom Ralstonia solanacearum ograničavajući je faktor uspešne proizvodnje krompira. Sprovođenje karantinskih mera zaštite je neophodno kako bi se izbeglo širenje bakterije u regione u kojima bolest nije prisutna. S obzirom da R. solanacearum može kontaminirati vodene tokove i izvore koji služe za navodnjavanje useva, zabrana korišćenja dovodi do dodatnih potencijalnih gubitaka u prinosu i kvalitetu krompira. Bakterija takođe kontaminira površine sa kojima zaraženi semenski krompir dolazi u dodir. U ovom radu prikazana je baktericidna aktivnost hlor-dioksida (CIO2) na bakteriju R. solanacearum u cilju dezinfekcije vode, površine i opreme. Dobijeni rezultati pokazuju da CIO2 ispoljava baktericidni efekat za dezinfekciju vode u koncentraciji od 2 ppm nakon 30 minuta ekspozicije, za dezinfekciju površine u koncentraciji 50 ppm nakon 30 minuta ekspozicije i za dezinfekciju opreme u koncentraciji 50 ppm nakon 5 sekundi ekspozicije. Rezultati dobijeni u ovom radu ukazuju da CIO2 poseduje potencijal kao dezinficijens za kontrolu prouzrokovača mrke truleži krompira u vodi, skladištu i opremi.sr
dc.publisherInstitute of field and vegetable crops, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/43010/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceRatarstvo i povrtarstvo
dc.subjectbactericidesen
dc.subjectchlorineen
dc.subjectdisinfectionen
dc.subjectequipmenten
dc.subjectpotatoesen
dc.subjectRalstonia solanacearumen
dc.subjectrotsen
dc.subjectsurfacesen
dc.subjectwatersen
dc.subjectbaktericidsr
dc.subjectdezinfekcijasr
dc.subjecthlorsr
dc.subjectkrompirsr
dc.subjectopremasr
dc.subjectpovršinesr
dc.subjectRalstonia solanacearumsr
dc.subjecttruležsr
dc.subjectvodasr
dc.titleChlorine dioxide as a disinfectant for Ralstonia solanacearum control in water, storage and equipmenten
dc.titleHlor-dioksid kao dezinficijens za kontrolu Ralstonia solanacearum u vodi, skladištu i opremisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage84
dc.citation.issue2
dc.citation.other53(2): 81-84
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage81
dc.citation.volume53
dc.type.versionpublishedVersion
dc.identifier.doi10.5937/ratpov53-9982
dc.identifier.fulltexthttps://plantarum.izbis.bg.ac.rs//bitstream/id/1564/454.pdf


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu