ПлантаРум - репозиторијум Института за заштиту биља и животну средину
Институт за заштиту биља и животну средину
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   ПлантаРум
  • IZBIS
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед записа
  •   ПлантаРум
  • IZBIS
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Stability of morphological traits of maize seed under different production conditions

Stabilnost morfoloških osobina semena kukuruza u različitim proizvodnim uslovima

Thumbnail
2016
455.pdf (277.0Kb)
Аутори
Tabaković, Marijenka
Jovanović, Snežana V.
Kojić, Jasna
Stanisavljević, Rade
Štrbanović, Ratibor
Šimić, Branimir
Popović, Vera
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
The analyses were performed with the hybrid seeds of four hybrid combinations derived at the Maize Research Institute, Zemun Polje and produced in three locations. Under laboratory conditions, the following seed traits were analysed in the working sample of 10x100 seeds: seed test weight and shelling percentage, which was determined as the seed weight to ear weight ratio. In the three-year study, the greatest (352.71 g), i.e. smallest (280.09 g) test weight was recorded in the hybrids ZP 434 and ZP 704, respectively. The highest shelling percentage of 60.53 % was determined in the hybrid ZP 704, while the lowest one (48.20 %) was recorded the hybrid ZP 434. Obtained results point out that both traits in all four hybrids are highly expressed under all observed agro-ecological conditions and that effects of factors on the seed weight and the shelling percentage are great.
U ovim istraživanja posmatrane su masa 1000 semena i randman semena, u odnosu na genotipsku kombinaciju i agroekološke uslove proizvodnje semena. Analize su rađene na hibridnom semenu četiri komercijalne hibridne kombinacije Instituta za kukuruz 'Zemun Polje', proizvedene na tri lokaliteta. U laboratorijskim uslovima, na radnom uzorku od 10x100 semena, izvršena su ispitivanja apsolutne mase semena, randman semena utvrđen je kao procentualni odnos mase semena i klipa. U trogodišnjem istraživanju najveća izmerena masa 1000 semena je kod hibrida ZP 434 (352,71 g) dok je ZP 704 hibrid sa najmanjom postignutom masom(280,09 g). Randman semena najveći je kod ZP 704 (60,53%), najmanji 48,20% kod ZP 434. Lokalitet sa najvećim variranjem mase bio je Turija (41,58%), a druga osobina najviše varijabilnosti u toku istraživanja bila je na lokalitetu Vrbas (28,13%). Eksperimentalni podaci obrađeni su na srednju vrednost i ukupnu varijabilnost (x i C.V.) za obe osobine semena i svaku varijantu istraži...vanja. Dvofaktorijalnom analizom varijanse utvrđen je uticaj faktora (hibrid i lokacija), kao i njihova interakcija na ispitivane osobine semena. Dobijeni rezultati pokazali su da sva četiri hibrida imaju visok nivo ispoljavanja obe osobine u svim posmatranim agroekološkim uslovima, kao i visok uticaj faktora (hibrid i lokacija) na masu semena i randman semena.

Кључне речи:
maize / hybrid / weight / shelling percentage / kukuruz / hibrid / masa / randman / varijabilnost
Извор:
Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2016, 20, 2, 77-80
Издавач:
  • Nacionalno društvo za procesnu tehniku i eneregetiku u poljoprivredi, Novi Sad

ISSN: 1821-4487

[ Google Scholar ]
URI
https://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/457
Колекције
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Институција/група
IZBIS
TY  - JOUR
AU  - Tabaković, Marijenka
AU  - Jovanović, Snežana V.
AU  - Kojić, Jasna
AU  - Stanisavljević, Rade
AU  - Štrbanović, Ratibor
AU  - Šimić, Branimir
AU  - Popović, Vera
PY  - 2016
UR  - https://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/457
AB  - The analyses were performed with the hybrid seeds of four hybrid combinations derived at the Maize Research Institute, Zemun Polje and produced in three locations. Under laboratory conditions, the following seed traits were analysed in the working sample of 10x100 seeds: seed test weight and shelling percentage, which was determined as the seed weight to ear weight ratio. In the three-year study, the greatest (352.71 g), i.e. smallest (280.09 g) test weight was recorded in the hybrids ZP 434 and ZP 704, respectively. The highest shelling percentage of 60.53 % was determined in the hybrid ZP 704, while the lowest one (48.20 %) was recorded the hybrid ZP 434. Obtained results point out that both traits in all four hybrids are highly expressed under all observed agro-ecological conditions and that effects of factors on the seed weight and the shelling percentage are great.
AB  - U ovim istraživanja posmatrane su masa 1000 semena i randman semena, u odnosu na genotipsku kombinaciju i agroekološke uslove proizvodnje semena. Analize su rađene na hibridnom semenu četiri komercijalne hibridne kombinacije Instituta za kukuruz 'Zemun Polje', proizvedene na tri lokaliteta. U laboratorijskim uslovima, na radnom uzorku od 10x100 semena, izvršena su ispitivanja apsolutne mase semena, randman semena utvrđen je kao procentualni odnos mase semena i klipa. U trogodišnjem istraživanju najveća izmerena masa 1000 semena je kod hibrida ZP 434 (352,71 g) dok je ZP 704 hibrid sa najmanjom postignutom masom(280,09 g). Randman semena najveći je kod ZP 704 (60,53%), najmanji 48,20% kod ZP 434. Lokalitet sa najvećim variranjem mase bio je Turija (41,58%), a druga osobina najviše varijabilnosti u toku istraživanja bila je na lokalitetu Vrbas (28,13%). Eksperimentalni podaci obrađeni su na srednju vrednost i ukupnu varijabilnost (x i C.V.) za obe osobine semena i svaku varijantu istraživanja. Dvofaktorijalnom analizom varijanse utvrđen je uticaj faktora (hibrid i lokacija), kao i njihova interakcija na ispitivane osobine semena. Dobijeni rezultati pokazali su da sva četiri hibrida imaju visok nivo ispoljavanja obe osobine u svim posmatranim agroekološkim uslovima, kao i visok uticaj faktora (hibrid i lokacija) na masu semena i randman semena.
PB  - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i eneregetiku u poljoprivredi, Novi Sad
T2  - Journal on Processing and Energy in Agriculture
T1  - Stability of morphological traits of maize seed under different production conditions
T1  - Stabilnost morfoloških osobina semena kukuruza u različitim proizvodnim uslovima
EP  - 80
IS  - 2
SP  - 77
VL  - 20
UR  - conv_369
ER  - 
@article{
author = "Tabaković, Marijenka and Jovanović, Snežana V. and Kojić, Jasna and Stanisavljević, Rade and Štrbanović, Ratibor and Šimić, Branimir and Popović, Vera",
year = "2016",
abstract = "The analyses were performed with the hybrid seeds of four hybrid combinations derived at the Maize Research Institute, Zemun Polje and produced in three locations. Under laboratory conditions, the following seed traits were analysed in the working sample of 10x100 seeds: seed test weight and shelling percentage, which was determined as the seed weight to ear weight ratio. In the three-year study, the greatest (352.71 g), i.e. smallest (280.09 g) test weight was recorded in the hybrids ZP 434 and ZP 704, respectively. The highest shelling percentage of 60.53 % was determined in the hybrid ZP 704, while the lowest one (48.20 %) was recorded the hybrid ZP 434. Obtained results point out that both traits in all four hybrids are highly expressed under all observed agro-ecological conditions and that effects of factors on the seed weight and the shelling percentage are great., U ovim istraživanja posmatrane su masa 1000 semena i randman semena, u odnosu na genotipsku kombinaciju i agroekološke uslove proizvodnje semena. Analize su rađene na hibridnom semenu četiri komercijalne hibridne kombinacije Instituta za kukuruz 'Zemun Polje', proizvedene na tri lokaliteta. U laboratorijskim uslovima, na radnom uzorku od 10x100 semena, izvršena su ispitivanja apsolutne mase semena, randman semena utvrđen je kao procentualni odnos mase semena i klipa. U trogodišnjem istraživanju najveća izmerena masa 1000 semena je kod hibrida ZP 434 (352,71 g) dok je ZP 704 hibrid sa najmanjom postignutom masom(280,09 g). Randman semena najveći je kod ZP 704 (60,53%), najmanji 48,20% kod ZP 434. Lokalitet sa najvećim variranjem mase bio je Turija (41,58%), a druga osobina najviše varijabilnosti u toku istraživanja bila je na lokalitetu Vrbas (28,13%). Eksperimentalni podaci obrađeni su na srednju vrednost i ukupnu varijabilnost (x i C.V.) za obe osobine semena i svaku varijantu istraživanja. Dvofaktorijalnom analizom varijanse utvrđen je uticaj faktora (hibrid i lokacija), kao i njihova interakcija na ispitivane osobine semena. Dobijeni rezultati pokazali su da sva četiri hibrida imaju visok nivo ispoljavanja obe osobine u svim posmatranim agroekološkim uslovima, kao i visok uticaj faktora (hibrid i lokacija) na masu semena i randman semena.",
publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i eneregetiku u poljoprivredi, Novi Sad",
journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture",
title = "Stability of morphological traits of maize seed under different production conditions, Stabilnost morfoloških osobina semena kukuruza u različitim proizvodnim uslovima",
pages = "80-77",
number = "2",
volume = "20",
url = "conv_369"
}
Tabaković, M., Jovanović, S. V., Kojić, J., Stanisavljević, R., Štrbanović, R., Šimić, B.,& Popović, V.. (2016). Stability of morphological traits of maize seed under different production conditions. in Journal on Processing and Energy in Agriculture
Nacionalno društvo za procesnu tehniku i eneregetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 20(2), 77-80.
conv_369
Tabaković M, Jovanović SV, Kojić J, Stanisavljević R, Štrbanović R, Šimić B, Popović V. Stability of morphological traits of maize seed under different production conditions. in Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2016;20(2):77-80.
conv_369 .
Tabaković, Marijenka, Jovanović, Snežana V., Kojić, Jasna, Stanisavljević, Rade, Štrbanović, Ratibor, Šimić, Branimir, Popović, Vera, "Stability of morphological traits of maize seed under different production conditions" in Journal on Processing and Energy in Agriculture, 20, no. 2 (2016):77-80,
conv_369 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму ПлантаРум | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституције/групеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму ПлантаРум | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB