Приказ основних података о документу

dc.creatorPisinov, Boris
dc.date.accessioned2023-07-09T14:12:25Z
dc.date.available2023-07-09T14:12:25Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/18509
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=8250
dc.identifier.urihttps://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/634
dc.description.abstractPovećanje broja koza u svetu, posebno onih namenjenih za proizvodnju mleka, neminovno dovodi do rasta populacije starih i izlučenih životinja čije meso je nеdоvоljnо iskоrišćеnо i ima malu komercijalnu vrednost. Cilj istraživanja je da se ispita uticaj upotrebe različitih količina mesa od starih i izlučenih koza na kvalitet fino usitnjenih barenih kobasica, u tipu frankfurtera od goveđeg mesa, na kraju procesa proizvodnje i tokom skladištenja u vakuum pakovanju. Prateći cilj je da se u recepturi utvrdi nivo zamene goveđeg mesa kozjim mesom, koji garantuje prihvatljivost proizvoda i time doprinese afirmaciji i povećanju komercijalne vrednosti mesa od starih koza. Četiri različita nivoa (25–100%) mesa od starih koza korišćena su u formulaciji frankfurtera (frankfurteri G25, G50, G75 i G100) umesto govedine (CON) i skladišteni su na 0–4° C, tokom 42 dana. Tehnološka, nutritivna i senzorna svojstva, stabilnost masti, profili masnih kiselina, isparljivih organskih jedinjenja i aminokiselina, mikrobiološki kvalitet i bezbednost ispitani su 0., 21. i 42. dana. Istraživanja sprovedena u okviru ove disertacije nisu utvrdila negativan uticaj upotrebe mesa od izlučenih koza na fizičko-hemijska, tehnološka, nutritivna, senzorna i mikrobiološka svojstva fino usitnjenih barenih kobasica, u tipu frankfurtera, kao ni na njihovu stabilnost tokom šestonedeljnog skladištenja u vacuum pakovanju. U pogledu senzornih svojstava mogu se izdvojiti frankfurteri sa 50% i 75% kozjeg mesa u formulaciji, koje su panel ocenjivači i potrošači, respektivno, ocenili kao najprihvatljiviji. Bolja iskorišćenost i dodatna vrednost mesa od starih i izlučenih koza mogu se postići njegovom eksploatacijom u proizvodnji dobro poznatih i rado konzumiranih proizvoda od mesa, kao što su frankfurteri.sr
dc.language.isosrsr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.subjectfrankfurtersr
dc.subjectmeso od starih kozasr
dc.subjectformulacijasr
dc.subjectvreme skladištenjasr
dc.subjecttehnološka svojstvasr
dc.subjectmasnokiselinski sastavsr
dc.subjectaminokiselinski sastavsr
dc.subjectnutritivna svojstvasr
dc.subjectisparljiva organska jedinjenjasr
dc.subjectsenzorna svojstvasr
dc.titleFizičko-hemijska, nutritivna i senzorna svojstva kobasica u tipu frankfurtera od mesa izlučenih kozasr
dc.typedoctoralThesissr
dc.rights.licenseBY-NC-NDsr
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.fulltexthttp://plantarum.izbis.bg.ac.rs/bitstream/id/2762/pisinov_boris.pdf


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу