Приказ основних података о документу
Fizičko-hemijska, nutritivna i senzorna svojstva kobasica u tipu frankfurtera od mesa izlučenih koza
dc.creator | Pisinov, Boris | |
dc.date.accessioned | 2023-07-09T14:12:25Z | |
dc.date.available | 2023-07-09T14:12:25Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/18509 | |
dc.identifier.uri | http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=8250 | |
dc.identifier.uri | https://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/634 | |
dc.description.abstract | Povećanje broja koza u svetu, posebno onih namenjenih za proizvodnju mleka, neminovno dovodi do rasta populacije starih i izlučenih životinja čije meso je nеdоvоljnо iskоrišćеnо i ima malu komercijalnu vrednost. Cilj istraživanja je da se ispita uticaj upotrebe različitih količina mesa od starih i izlučenih koza na kvalitet fino usitnjenih barenih kobasica, u tipu frankfurtera od goveđeg mesa, na kraju procesa proizvodnje i tokom skladištenja u vakuum pakovanju. Prateći cilj je da se u recepturi utvrdi nivo zamene goveđeg mesa kozjim mesom, koji garantuje prihvatljivost proizvoda i time doprinese afirmaciji i povećanju komercijalne vrednosti mesa od starih koza. Četiri različita nivoa (25–100%) mesa od starih koza korišćena su u formulaciji frankfurtera (frankfurteri G25, G50, G75 i G100) umesto govedine (CON) i skladišteni su na 0–4° C, tokom 42 dana. Tehnološka, nutritivna i senzorna svojstva, stabilnost masti, profili masnih kiselina, isparljivih organskih jedinjenja i aminokiselina, mikrobiološki kvalitet i bezbednost ispitani su 0., 21. i 42. dana. Istraživanja sprovedena u okviru ove disertacije nisu utvrdila negativan uticaj upotrebe mesa od izlučenih koza na fizičko-hemijska, tehnološka, nutritivna, senzorna i mikrobiološka svojstva fino usitnjenih barenih kobasica, u tipu frankfurtera, kao ni na njihovu stabilnost tokom šestonedeljnog skladištenja u vacuum pakovanju. U pogledu senzornih svojstava mogu se izdvojiti frankfurteri sa 50% i 75% kozjeg mesa u formulaciji, koje su panel ocenjivači i potrošači, respektivno, ocenili kao najprihvatljiviji. Bolja iskorišćenost i dodatna vrednost mesa od starih i izlučenih koza mogu se postići njegovom eksploatacijom u proizvodnji dobro poznatih i rado konzumiranih proizvoda od mesa, kao što su frankfurteri. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.subject | frankfurter | sr |
dc.subject | meso od starih koza | sr |
dc.subject | formulacija | sr |
dc.subject | vreme skladištenja | sr |
dc.subject | tehnološka svojstva | sr |
dc.subject | masnokiselinski sastav | sr |
dc.subject | aminokiselinski sastav | sr |
dc.subject | nutritivna svojstva | sr |
dc.subject | isparljiva organska jedinjenja | sr |
dc.subject | senzorna svojstva | sr |
dc.title | Fizičko-hemijska, nutritivna i senzorna svojstva kobasica u tipu frankfurtera od mesa izlučenih koza | sr |
dc.type | doctoralThesis | sr |
dc.rights.license | BY-NC-ND | sr |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.fulltext | http://plantarum.izbis.bg.ac.rs/bitstream/id/2762/pisinov_boris.pdf |