Приказ основних података о документу

dc.creatorRakić, Radojica
dc.creatorJanković, Snežana
dc.creatorRakić, Sveto
dc.creatorSimić, Divna
dc.creatorPisinov, Boris
dc.creatorTabaković, Marijenka
dc.creatorKulić, Gordana
dc.date.accessioned2024-02-13T09:04:44Z
dc.date.available2024-02-13T09:04:44Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn0354-5881
dc.identifier.urihttps://plantarum.izbis.bg.ac.rs/handle/123456789/1221
dc.description.abstractZa procenu promene kvaliteta uskladištenog zrna heljde, primenjen je tretman veštačkog starenja u cilju ubrzavanja tih procesa. Ispitivana su biološka, fizička i hemijska svojstva zrna. Za ovu studiju, poljski ogled je postavljen u Topoli na zemljištu tipa smonica, po slučajnom blok sistemu u tri ponavljanja, sa veličinom parcela 120m2 tokom proizvodne 2022. godine. Ovu godinu obeležili su nepovoljni uslovi za proizvodnju heljde što je uticalo na prosečan prinos koji je iznosio 1,86 t ha-1. Nakon tri meseca skladištenja, klijavost zrna je smanjena za 6,6%, masa 1000 zrna za 0,81%, dužina zrna za 0,37%, širina za 0,22% i debljina za 0,59%. Ispitani parametri hemijskih svojstava su sniženi tokom skladištenja, sa izuzetkom sadržaja pepela, čija je vrednost povećana za oko 30%. Sadržaj vlage je smanjen sa 10,21% na 9,09%, proteina sa 12,1 na 11,46%, a lipida sa 3,09 na 2,78%. Vrednost pH se smanjila sa 6,74 na 6,63, a ukupna alkoholna kiselost sa 1,35 na 1,18. Rezultati ovih istraživanja mogu biti od koristiti opemenjivačima u procesu razvoja novih, poboljšanih sorti heljde, kao i prerađivačima koji za svoje proizvode koriste ovu sirovinu.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherDruštvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beogradsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200010/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200116/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200045/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceSELEKCIJA I SEMENARSTVOsr
dc.subjectheljdasr
dc.subjectskladištenjesr
dc.subjectprinos zrnasr
dc.subjectfunkcionalna svojstvasr
dc.subjectkvalitetsr
dc.titlePRODUKTIVNA SVOJSTVA HELJDE I UTICAJ SKLADIŠTENJA NA FUNKCIONALNO STANJE ZRNAsr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBY-SAsr
dc.citation.epage8
dc.citation.issue2
dc.citation.spage1
dc.citation.volume29
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.doi10.5937/SelSem2302001R
dc.identifier.fulltexthttp://plantarum.izbis.bg.ac.rs/bitstream/id/3779/bitstream_3779.pdf


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу